Rhenus dc ‘Newlogic III’ meest duurzame van Europa


Het distributiecentrum van Rhenus in Tilburg ziet er niet alleen futuristisch uit, het is met het zogenaamde BREEAM-Oustanding ontwerpcertificaat ook het ‘meest duurzame dc van Europa’. Volgens de ontwikkelaar, Dokvast is dit hoge duurzaamheidsniveau bereikt doordat bij de bouw van gasloze dc volop slimme technologieën en duurzame materialen zijn toegepast.

Die duurzame aanpak heeft er in geresulteerd dat Dokvast het BREEAM Oustanding-ontwerpcertificaat in ontvangst mocht nemen. Het pand, DC Newlogic III, realiseerde de ontwikkelaar uit Oisterwijk in opdracht van Rhenus Contract Logistics.
 

BREEAM voor distributiecentra: ‘Excellent’ en ‘Outstanding’ zijn de norm

De BREEAM-NL beoordelingsmethode niet meer weg te denken bij de bouw van nieuwe distributiecentra. Het uiteindelijke BREEAM-duurzaamheidscertificaat wordt verleend op basis van een onafhankelijke beoordelingsmethode variërend van één ster (pass) tot vijf sterren (Outstanding). In de logistiek is BREEAM ongekend populair waarbij -uitgaand van de energie neutrale en het streven naar 'gasloze' panden, ‘Outstanding’ de norm is.
 

Wegingsysteem volgens 4 waarderingen

Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende 4 waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Om te komen tot een van deze 5 sterren hanteert BREEAM bij de beoordeling een aantal vaste, maar ook variabele criteria die zijn gebaseerd op de minimumeisen van de overheid. Een voorbeeld is het verwachte energieverbruik  van een distributiecentrum waarvoor de overheid criteria heeft vastgelegd in de richtlijn Energieprestatie Gebouwen.

Het BREEAM-NL-certificaat dat een distributiecentrum uiteindelijk krijgt – variërend van één ster tot vijf sterren – is mede afhankelijk van het percentage waarop het bewuste dc beter scoort dan overheidscriteria zoals het bouwbesluit.

Beoordeling vindt plaats op negen verschillende duurzaamheidscriteria:

 • Management
 • Gezondheid
 • Energie
 • Transport
 • Water
 • Materialen
 • Afval
 • Landgebruik & ecologie
 • Vervuiling
   

Score Rhenus Tilburg 99,48 procent

De behaalde BREEAM-score voor het ontwerpcertificaat is 99,48 procent, goed voor het predicaat van meest duurzame distributiecentrum van Europa. Volgens Jos Klanderman, managing director van Dokvast, is op bijna alle categorieën – op basis waarvan de BREEAM-certificering tot stand komt – de maximale score behaald. “Waar het gaat om de categorie ‘energie’ vliegen wij altijd aan vanuit het Trias Energetica-principe. Zo zorgen we voor een luchtdichte buitenschil, gebruiken we duurzaam opgewekte energie met zonnepanelen en gaan we zuinig om met fossiele brandstoffen.”